Jaarverslag 2018
close

Nederlandse gamescanon

Eindeloos, Charlie de Eend en Awesomnauts. Zomaar wat namen uit de geschiedenis van Nederlandse games. Je vindt ze terug in de Gamescanon die Beeld en Geluid samen met game-experts maakte. De lancering in oktober kreeg veel publiciteit van diverse media.

Games zijn onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de audiovisuele cultuur in Nederland. Bijna driekwart van de Nederlanders speelt computerspelletjes. Maar de impact van games gaat verder dan het spelen zelf. Dagelijks kijken meer dan 100 miljoen mensen naar gameplay video's en gestreamde games op YouTube en Twitch. En regelmatig spelen games een rol in maatschappelijke debatten.

Afgelopen drie jaar hebben wij ons ingezet om relaties te bouwen en verbinding te maken met verzamelaars van games, game-academici en gamers met interesse voor de geschiedenis van games. Inmiddels bevat ons archief ook meer dan honderd games en zoeken we naar manieren om deze collectie verder uit te breiden.

De Gamescanon dient als kapstok om de geschiedenis van games in Nederland aan op te hangen, om gerichter te acquireren, om een duidelijker verhaal te vertellen aan mediamakers, maar ook om de geschiedenis voor het algemene publiek inzichtelijk te maken.

Benieuwd naar de canon? Bekijk hem hier en laat jouw game herinneringen achter.

Lees meer over de verbreding van onze collectie